new bold design limited
6a West Blackdene
Ireshopeburn
Co Durham, DL13 1EQ


Tel: 07815 305454

new bold design limited on LinkedIn

Special Needs Housing - Adaptations

High Catton Road, Stamford Bridge

 

Special Needs Housing Adaptations

 

FRONT ELEVATION AS EXISTING

 

This project involved the conversion of two semi-detached bungalows into one accessible property. The bungalows and their integral garages presented a number of challenges including four different floor levels and three different facing bricks. The layout of both properties was cramped, with small rooms and narrow doors plus there were two separate, outdated heating and electrical systems.

 

Before the adaptation project, the grounds comprised a long, tarmac driveway and concrete parking area with a large lawn to the front and small shrub beds and flagged paths to the rear. There was also large timber summer house (derelict) and hot tub at the rear which were both removed. The access into the properties and circulation around them was unsuitable for a wheelchair user.

 

The construction phase of the project was started in January 2017 and was completed in April 2017.

 

The properties were purchased for a client who had been paralysed from the waist down in an accident. She had spent several years in temporary accommodation and was awarded insurance damages which enabled a project to be developed to provide her with her own accessible home plus accommodation for up to two live-in carers. Both properties were in poor conditiond.

 

Special Needs Housing Adaptations, finished

 

FRONT ELEVATION ON COMPLETION

 

A new internal opening was formed to join the two properties together and floor levels were all adjusted to achieve one level throughout. Contrasting render was used to disguise the external alterations and to cover some of the different facing bricks. Vehicular and pedestrian access has been improved by replacing the concrete parking area and flagged paths and patios with new concrete block paving providing continuous wheelchair access throughout the site

 

Special Needs Housing Extension, finished

 

REAR ELEVATION WITH PATIO, DRYING AREA & SHED

 

Special Needs Housing Extension, Bathroom

 

EN-SUITE ACCESSIBLE BATHROOM & SHOWER

 

The layout has been extensively remodelled to make almost all of the property wheelchair accessible with the removal of internal walls and widening of doors. The new Main Bedroom features a large, en-suite, accessible Bathroom / Shower & WC with ceiling track hoisting between the rooms. A new Physiotherapy Room has been provided for the client's special equipment for exercise and massage and this room also provides ceiling track hoisting for transfer between pieces of equipment.

 

Special Needs Housing Extension, Bathroom

 

EN-SUITE ACCESSIBLE BATHROOM & SHOWER

 

Internal walls were also removed to produce an open plan Kitchen / Breakfast Room layout with standard kitchen units and an accessible, mobile island. The new layout also incorporates a spacious Entrance Hall (with ceiling track hoisting), Dining Room, Lounge, Quiet Room and a Utility Room.

 

Special Needs Housing Extension, Kitchen

 

NEW KITCHEN BY HOWDENS WITH ACCESSIBLE MOBILE ISLAND

 

Special Needs Housing Extension, Kitchen

 

OPEN PLAN KITCHEN & BREAKFAST ROOM

 

In addition to the main accommodation for the client extending across the floor area of one of the original bungalows, most of the second bungalow was remodelled to provide two carer's bedrooms with a shared en-suite Shower & WC plus a Guest Bedroom with en-suite Shower & WC. This part of the home has a separate external entrance for carers and guests and an internal link door.

 

Special Needs Housing Extension, hall

 

SPACIOUS ENTRANCE HALL & PORCH

 

The energy conservation measures include new roof insulation, triple-glazed windows and external doors plus a new, gas-fired boiler. All lighting has been replaced with LED fittings. The EPC rating is now Band C. All external door openings are min 900mm wide and have a level threshold

 


back to home page