Elm Tree House

Elm Tree House

Special Needs Housing Adaptations
  • Extension, disabled adaptations and remodelling of 1950s detached house
  • Winner of the Best Adaptation award at the 2014 Regional LABC Awards
  • Fabric upgrades raised the EPC energy rating from Band F to Band C
  • Features 2kW of PV panels and 2 solar thermal panels

This was a particularly challenging project for many reasons. The existing 1958 house was unmodernised and of low architectural value. There were flat-roofed extensions at each end resulting in three different external facing bricks. The project was started in February 2012

The house was purchased for a client who had been paralysed in an accident. He had spent 3 years in a high-dependency Nursing Home when he was awarded insurance damages which enabled a project to be developed to re-unite him with his family in his own home plus accommodation for a live-in care team. The adaptations took 22 weeks and were completed in November 2013

The house is located very close to the client’s former home which enabled family and friends to be involved in the design process in addition to the care experts who informed the detailed design of special facilities and equipment. The ground floor adaptations in particular were designed to accommodate wheelchair access while retaining the feel of a family home. The client has his own bed-sitting room and en-suite bathroom connected by a ceiling track hoist and containing a special hi-lo bath and a flat-floor shower. The Carers’ Suite on the first floor, comprising a single bedroom, rest-room/office and shower/WC, has independent staircase access to the Bed-sitting Room below

Elm Tree House old elevation
Front Elevation As Existing
Elm Tree House completed front elevation
Front Elevation As Proposed

The property was extended at the front to provide an enlarged Entrance Hall with a canopy over the front door and an additional vehicular access was formed to aid external circulation and to provide safer egress onto the road. The energy conservation measures include external rendering, cavity wall insulation, additional roof insulation, triple-glazed windows, a new gas-fired central heating & hot water system, 2 solar thermal panels and 8 solar photovoltaic panels on the south-facing roof

A single-storey extension at the rear provides a new Physiotherapy Room for the client’s special equipment for exercise and massage. This room has good views over the rear garden and level access to an elevated decking area which also connects directly to the client’s Bed-sitting Room. A platform lift provides wheelchair access to the rear garden

Issues of confidentiality prevent any further details of the project to be divulged but the client, his family and care team are delighted with their new home which provides a professional level of medical care within a domestic environment

The project won the award for Best Extension or Alteration to an Existing Building at the 2014 Regional LABC Building Excellence Awards

Jump to Top